Đorđe Jović: Skulptoralni oblici Mladena Marinkova Print E-mail
Mladen Marinkov je vajar po načinu kako realizuje plastičnu misao, ali je on i nekonvencionalna i radoznala priroda. Njegovo vajarsko vjeruju, moglo bi da se zaključi po oblicima nastalim u jednom potezu nekonvencionalne akcije, podrazumeva obraćanje prirodi kao izvoru oblika očvrslih u svojoj istoričnosti, a ono je i u njihovom interpretiranju ne njih radi, već zbog jednog uverenja da se i njihova vitalna i umetnička egzistentnost nalaze u novom vitalnom i estetičkom kontekstu.

U metalu izlivene jedinstvene kompozicije, kroz koje teku arabeske ritmova koje se slivaju u središte i na površinu skulptovane mase, nastale su neposrednim delovanjem na podatnu meku masu prethodnog materijala i ta akcija, kao središte razloga i kao početak poruke, nosi celokupno likovno značenje. Povezani linijom kompozicije i artikulisani jasnom namenom čvrste logike, ovi oblici imaju jedno šire značenje. Ono je nesumnjivo u ulozi autora u proširivanju repertoara skulpture na području koje je omeđeno geografskim jedinicama, ali koje pripada jednom jedinstvenom području umetnosti.

Zaključivanje o regionalnom razvoju jedinica umetnosti trebalo bi da uzme u obzir ovaj dosta originalan koncept skulpture. Zatim, značenje ove skulpture leži u prosedeu koji je, koliko je nama poznato, retko susretan a koji iznedri plastične rezultate celovitijeg značenja. Metalna struktura celokupne kompozicijske organizacije je, reklo bi se, ishodište u kome se upoznaju plastični kvaliteti kao neminovnost prethodnog postupka i misaone jedinice kao prethodnog dela prosedea.Logika oblika nameće i zaključak koji je baziran na sledećim činjenicama: tok linija usredsređenih na formulisanje organskih oblika i njihova organizovanost od površina po kojima teče značenje tog oblika postavlja odnos uzajamnosti: delovanje ruku vajara jednako je utvrđivanju, jednovremenom, plastičnih značenja ovih organskih oblika.

Galerija Doma omladine, Beograd
19. januar - 6. februar 1977.

 

© 2007. Mladen Marinkov. Sva prava zadržana.
CMS Web Design - Luka Salapura.